Postupně obnovovaný kostel severočeské obce. Stavba z let 1701–3 na místě staršího předchůdce se po roce 1945 postupně změnila na zříceninu obvodových zdí. Zařízení zmizelo. Po roce 1995 nejprve zastřešena věž, 2006 i vlastní kostel.
Kostel od jihu
Graficke pismenko Kostel stojí na návrší na pomezí severní části Markvartic a Veselého. Příjezd autem ze silnice I/13 (odbočka směr Kerhartice), asi po 200 m vpravo přes mostek nad Bystrou a nahoru ke hřbitovu. Nejbližší železniční zastávka Veselé pod Rabštejnem asi 1,5 km severně.

Kostel svatého Martina v Markvarticích
    Poprvé se připomíná ve 14. století. Velikost a vzhled původní stavby neznámé. Dnešní stavba z let 1701–3, až do poválečných let vybavená bohatým vnitřním zařízením. Kolem roku 1960 většina z něj odvezena do okolí Nitry (přesné lokace neznámé), zbytek zničen. Zachovala se jedině kamenná křtitelnice z roku 1579, umístěná dnes v mariánském kostele v Benešově nad Ploučnicí. Chátrání kostela pokračovalo zřícením střechy a stropu lodi, následovala

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 18.10. 2008

Děčín  (DC)