Městská památková rezervace vyhlášená roku 1964 chrání území středověkého hrazeného města, renesanční bastionové pevnosti se zámkem a nejbližšího okolí. Ochranná zóna, vyhlášená o 20 let později, zahrnuje širší centrum města s řadou pozoruhodných objektů 19. a 20. století.
jižní fronta domů na Pernštýnském náměstí
© Jan P. Štěpánek 09/2012
Graficke pismenko Historické jádro Pardubic je vzdáleno asi 800 m východně od hlavního vlakového i autobusového nádraží. Na obvod bývalých hradeb lze bez problémů dojet autem, parkování je všude v oblasti placené a během dne problematické.

historie

Původní osada vyrostla jako zázemí vodní tvrze postavené pány ze Staré (později z Pardubic) na soutoku Labe a Chrudimky, na nevýrazné vyvýšenině uprostřed ramen vodních toků a bažin. Do poloviny 14. století se tvrz změnila v hrad, osada v poddanské město nevelkého rozsahu, opevněné hradbou se čtyřmi branami, napojenou na obranný systém panského sídla. Největší rozmach přineslo Pardubicím období let 1491–1560, kdy byly hlavním sídlem Pernštejnů

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., díl 5, 17.10. 2008

Pardubický kraj