Hrady.cz
Původně gotický kostel prošel řadou přestaveb a rozšíření: loď 1699, sakristie 1777, empírová přestavba 1834, věž 1875. Po II. světové válce bez využití chátral, v 90. letech 20. století obnova exteriéru. U sakristie pomník padlým z I. světové války.
Kostel od severovýchodu
Graficke pismenko Obec Žim stojí na severním úbočí hlavního hřebene Českého středohoří, přímo pod Milešovkou a Kletečnou. Autem přístupná ze silnice I/8 odbočkami na Paška poli (směr Záboří) a v Bořislavi po silnicích III. třídy. Autobusová linka z Teplic. Železniční zastávka Žim na trati 097 Teplice - Lovosice. Přes obec prochází červená značka Ústí n. L. - Milešovka.

popis

Z původní stavby se zřejmě zachovaly obvodové zdi a opěráky presbytáře, orientovaného k východu. Západně od něj obdélná loď s hlavním vstupem od jihu, západní věž v ose jejího průčelí, částečně zapuštěná do svahu. Do ní vstup od jihu v úrovni podlahy lodi a od západu na emporu, vnější schodiště. Z východu k presbytáři připojená sakristie ve formě malé kaple se sanktusíkem. Všechna okna presbytáře, lodi i přízemí věže lunetová, z doby přestavby

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 4, 17.10. 2008