Synagoga doložena r. 1651. Roku 1761 rokokově upravena, r. 1835 postaven klasicistní aron ha-kodeš. K bohoslužbám sloužila do r. 1941. Bez povolení památkového ústavu a dokumentace zbořena na podzim r. 1981.
místo kde stávala libochovická synagoga
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Libochovická synagoga souvisí se vznikem židovského ghetta v první polovině 17. století. O její první podobě ani lokalizaci nejsou jednoznačné zprávy, pravděpodobně to byla dřevěná nebo hrázděná stavba. Je možné, že zde byla modlitebna již dříve, pokud tomu tak bylo, zcela jistě lehla popelem v roce 1624, kdy téměř celé město vyhořelo. Existence synagogy je doložena zmínkou z r. 1651. Zděná synagoga v místě, kde vydržela až do demolice ve 20. století, byla zakreslena již na plánu města z r. 1727, kde se jeví jako zděná budova. Za prusko-rakouských válek byla poškozena, snad vypálena, nebo pobořena. Roku 1761 ji židovská obec nechala opravit. Při této ...
Milan Caha (Zdroj: materiály Společnosti pro obnovu židovského hřbitova v Libochovicích), 20.10. 2008

židovské památky
    zaniklý