Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 158
židovský obecní dům a koželužna, Libochovice
Ojedinělá ukázka světské barokní židovské architektury. Starší budova koželužny, přestavěna do pozdně barokní podoby po r. 1744. Sídlo židovské rady starších, školy i soudu.
pohled od severu
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Lederhaus najdete na křižovatce Kerkova nábřeží, Koželužské a Vrchlického ulice. Leží mezi skupinou bývalých židovských domků v západní části libochovického Židovského města.
17.10. 2008

historie

V místech dnešní pozdně barokní budovy židovského obecního domu stával starší objekt libochovické koželužny. Ta je zachycena na plánu Libochovic z roku 1727. Koželužna byla přestavěna a rozšířena s využitím materiálu z panské kontribuční sýpky, kterou roku 1744 vypálili a pobořili pruští vojáci. Tehdy získala pozdně barokní podobu s typickou mansardovou střechou. Po přestavbě sloužily provozu koželužny jen sklepy a přízemí. Ostatní prostory

Milan Caha (Zdroj: materiály Společnosti pro obnovu židovského hřbitova v Libochovicích), 16.10. 2008