Hřbitov s dochovanými cennými renesančními a barokními náhrobky, nejstarší jsou z konce 16. století. Založen roku 1584. V roce 1846 rozšířen. Poslední pohřeb v roce 1939. Dnes postupně opravován.
hřbitovní zeď se zazděnými fragmenty stél
© Milan Caha 06/2008
Židé přišli do Libochovic v polovině 16. století. Městští konšelé a hejtman Jakub ze Lhoty, který zastupoval majitele panství Jiřího Popela z Lobkovic, povolili 5. října 1583 židům koupit pozemek určený na vybudování hřbitova. Hřbitov byl založen patrně o rok později, jak dosvědčuje zápis z 13. dubna 1584. V roce 1846 byl hřbitov rozšířen východním směrem. Roku 1871 židovská obec nechala ke hřbitovu vydláždit cestu. O hřbitov se do druhé světové války starala Chewra kadiše. Poslední pohřeb se zde konal pravděpodobně roku 1939. Během války libochovická židovská obec zanikla a hbitov začal chátrat. Materiál z hřbitovní zdi i mnoho náhrobků zmizelo v základech a zdech libochovických staveb. V sousedství hřbitova dobývala ...
Milan Caha (Zdroj: B.Rozkošná, P. Jakubec, Židovské památky Čech, Nakladatelství Era, 2004 a materiály Společnosti proobnovu židovského hřbitova v Libochovicích), 16.10. 2008

popis

Hřbitov má rozměry cca 50x75 metrů. Dochovaly se zde stély z konce 16. století – z doby založení hřbitova. Nejstarší dochovaný náhrobek je z roku 1588. Staré náhrobky jsou až na několik výjimek zhotoveny z pískovce. Nápisy na náhrobcích do 19. století jsou pouze hebrejské, od poloviny 19. století se objevují nápisy hebrejsko-německé, později hebrejsko-české.