Původní farní kostel poddanského městečka, založen před rokem 1359 Arnoštem z Pardubic. Vyhořel r. 1507, obnoven do r. 1515. V letech 1532–1786 minoritský, barokně upraven po požáru r. 1645. Opravy v letech 1887–1890 a 1905–1906 (regotizace, B. Dvořák).
Kostel od jihu
Graficke pismenko Kostel stojí na Komenského náměstí v jihovýchodním rohu někdejšího hrazeného města. Z Pernštýnského náměstí je vzdálen asi 50 m Klášterní ulicí. Parkování v okolí placené, nedaleko zastávka MHD Krajský úřad.

popis

Jednolodní kostel s mírně odsazeným trojboce uzavřeným presbytářem orientovaným k východu. Na jeho jižním boku sakristie. V dnešní podobě stavba v obnoveném přechodném slohu mezi gotikou a renesancí, výrazný zejména západní zubovitý panelovaný štít. Vnitřní zařízení většinou z doby obnovy kostela kolem roku 1905.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 16.10. 2008