Tzv. Kostelíček byl postaven roku 1710 podle plánu neznámého architekta stavitelem J. Pešinou místo dřevěné kaple z doby před 1670. Zrušen 1787, obnoven 1791, opraven 1902–6 J. Urbanem. Po II. světové válce opuštěn, v posledních letech velká oprava.
Pohled od severu
"Kostelíček" tvoří jižní stranu křižovatky ulic Štrossovy a Dašické. Z centra přes Chrudimku (asi 400 m z Pernštýnského náměstí), v okolí staví linky zdejší MHD.

popis

Barokní bezvěžový kostel s téměř čtvercovou lodí a pravoúhlým presbytářem, orientovaným k jihu, u východního boku sakristie, u západního symetrická předsíň. Za ním jednokřídlý ambit. Původně hřbitovní, v sousedství bývalý starobinec. Celý areál obepíná barokní zeď se štukovou výzdobou, četné sochy. Vnitřní zařízení převážně z doby stavby a 19. století.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 16.10. 2008