Jednolodní cihelný bezvěžový kostel na bývalém hřbitově na Zeleném předměstí, sloužil i jako špitální. Postaven r. 1510, 1563–70 přestavba (stavitel V. Všetečka). Opraven 1881 a 1938–40. Hřbitov zrušen 1904, dnes park, zachovány nejcennější náhrobky.
Kostel od jihozápadu
Graficke pismenko Kostel stojí v parku, vytvořeném z bývalého hřbitova jižně od hlavní pardubické třídy Míru. Od nádraží asi 300 m východně, příjezd možný po třídě 17. listopadu, v okolí placené parkování, přes den prakticky zcela zaplněné.

popis

Jednolodní kostel s hranolovým půdorysem lodi i presbytáře, sedlová střecha lodi uzavřena vysokými štíty, západní stupňovitý s motivy hradebních střílen a věžice na vrcholu. Okna hrotitá, bez kružeb. V rozích opěráky. Vnitřní zařízení většinou barokní.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 16.10. 2008