Jednolodní pozdně barokní kostel z l. 1751–53, na místě staršího kostela z r. 1465, vyhořelého r. 1749. Založen však patrně ještě dříve. Kolem areál hřbitova s hrobkou rodu Bellegarde.
pohled na kostel od jihu
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Římskokatolický farní kostel Neposkvrněného početí Panny Marie v západní části středu obce Velké Heraltice, které leží asi 13 km západně od centra Opavy, na silnici č.11 z Opavy do Bruntálu. Kostel je dominantní protiváhou cennému zámeckému komplexu na východním okraji obce.
Nejlepší přístup ke kostelu, ležícímu v areálu hřbitova obehnaného zdí, je z ulice Družstevní, odkud vede ke vstupu do areálu hřbitova a kostela kamenné schodiště. Kostel stojí na začátku hřbitova. V těsném sousedství se nachází drobná kaple a nedaleko i hrobka posledních šlechtických majitelů zámku rodu Bellegarde.

historie

Nejstarší zmínka o kostele ve Velkých Heralticích pochází z roku 1465. Jelikož se tato zmínka týká již zděné stavby, je možno očekávat založení kostela patrně dříve, na počátku 14. století. Zděný pozdně gotický kostel v roce 1749 vyhořel po zásahu bleskem. Rekonstrukce a přestavba kostela se odehrála v letech 1751–53, kdy také získal současnou pozdně barokní jednolodní podobu s průčelní vstupní věží. Vysvěcení vykonal opat Antonín Hauk. V

popis

Velkoheraltický farní kostel je mohutnou jednolodní pozdně barokní stavbou. Fasádě objektu dominují, jak je pro pozdní baroko typické, průběžné vertikální pilastry zakončené iónskými hlavicemi, okna v ozdobných šambránách či bohatě profilované horizontální římsy. Tupé čelo i zadní strana kostela jsou oproti stěnám hlavní lodi v plochém oblouku mírně ustoupeny. Ose průčelí vévodí mírně vystouplá nízká vstupní věž s barokní bání. Na presbyterium