Kostel připomínaný r. 1352, snad románského původu. Nově vystavěn r. 1585, barokně přestavěn r. 1717, opraven r. 1777. Empírová věž přistavěná r. 1854. Poslední mše zde proběhla v 50. letech 20. století.
© Milan Caha 10/2007
Graficke pismenko Kostel byl původně považován za gotický, připomínaný r. 1352. Poslední výzkumy však přinesly nález románského zdiva. Spolu se zmínkou o existenci Načepluka z Drchlavy z roku 1265 to posouvá pravděpodobný vznik kostela až do románské doby. Patronátní právo kostela náleželo do třetí čtvrtiny 14. století pánům z Dřevčic, kterým tehdy Drchlava patřila. Poté měli patronát pánové z Dubé – v letech 1388 – 1401 Jindřich starší Berka z Dubé, roku 1412 Jindřich Hlaváč z Dubé na Jestřebí a roku 1418 Jindřich Škopek z Dubé. V r. 1573 se kostel stává filiálním ke kostelu v Pavlovicích. Nově byl vystavěn roku 1585, barokně přestavěn roku ...
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, (A-J), Academia, Praha 1977), 16.10. 2008

popis

Jednolodní kostel s obdélníkovou lodí a trojboce uzavřeným presbytářem se sakristií po severní straně a hranolovitou empírovou věží před západním průčelím. Kostel je prázdný, interiéry poškozené. Hlavní oltář býval rokokový z doby kolem r. 1770, s obrazem sv. Mikuláše. Kazatelna byla z doby kolem roku 1720–30 s plastikami 4 evangelistů. 8 sošek z původního inventáře je v kostele sv. Barbory v Zahrádkách a 2 v kostele sv. Ondřeje v Jestřebí.

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)