Kostel sv. Jiří poprvé uváděn v r. 1293. V l. 1739–1740 přestavěn barokně nákladem Jana hraběte Kounice. V r. 1863 byla k průčelí přistavěna pseudorománská věž, která nahradila zchátralou dřevěnou zvonici. V r. 2003 zde byly obnoveny bohoslužby.
© Milan Caha 10/2007
Graficke pismenko Původní kostel sv. Jiří je poprvé uváděn v roce 1293. Podle pověsti vážící se k jeho zasvěcení byl vystavěn v místě spojeném s dávnými pohanskými rituály. Z počátku byl filiálním kostelem kostela na Bezdězu. Poté co král Václav II. daroval Chlum svému vazalovi Hynku Berkovi z Dubé, vyňal roku 1293 biskup Tobiáš z Bechyně chlumský kostel z bezdězské farnosti a dosadil do něj faráře. Později byla samostatná plebánie zrušena a kostel byl jako filiální spravován z fary v Pavlovicích. V době po Bílé Hoře patřil kostel nějaký čas do farnosti Doksy, a kolem roku 1650 do farnosti Česká Lípa. Roku 1670 se vrátil do farnosti ...
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1, Praha, nakladatelství ČSAV Academia, 1977), 16.10. 2008

popis

Barokní stavba byla původně bez věže, jednolodní, s obdélníkovou lodí a segmentálně uzavřeným presbytářem. K ní byla v roce 1863 přistavěna pseudorománská věž z pískovcových kvádrů. Ještě na počátku 60. let 20. století zde bylo vnitřní vybavení, včetně raně barokního oltáře z doby kolem roku 1670. Nejstarším předmětem ve výbavě chlumského kostela byla gotická řezba Madony z doby po roce 1400, dochovaná jako torzo, dnes v depozitáři litoměřické