Moje místa 0
Sušárna chmele, s dvěma sušícími věžemi, je unikátní technická památka. První písemná zmínka o ní je z roku 1877. Na konci 19. století – v roce 1889 – byla přistavěna severní část.
pohled od jihu
© Milan Caha 10/2007
Graficke pismenko První zmínka o sušárně a sířírně chmele na jižním okraji Dubé je z roku 1877. V době největší slávy zdejšího chmelařství ve městě fungovalo až šest sušáren a síříren, dochovala se však jen jediná. Prvními majiteli, a snad i staviteli, byli manželé Langhansovi z Dubé. Roku 1877 koupili objekt J. Grundfest z Horní Vidimi a A. Sommer z Prahy. Na konci 19. století – v roce 1889 – byla přistavěna severní část objektu. V prvé polovině 20. století sušárnu postupně vlastnily dubské rodiny Grundfestových a Reichmannových. V roce 1936 ji získal chmelařský spolek Hopfenbau-Verband des Daubaer Grünlandes a po něm ...

popis

Sušárna chmele, s dvěma sušícími věžemi, je významnou technickou památkou, související s tradicí chmelařství na Dubsku. Věže s kruhovým půdorysem jsou v Čechách velmi neobvyklé, obdobný typ je běžný v Anglii. Sušení v nich probíhalo pomocí přímého vytápění v přízemí věží na sítech a dřevěných roštech; ty se v jižní věži dosud zachovaly.