Kaple sv. Jana Nepomuckého na návsi pochází z roku 1767, přestavěna a upravena byla roku 1835.
nově opravená kaple
Graficke pismenko Dražejov je malá rázovitá osada ležící na samém okraji pískovcové plošiny jižně od města Dubá. Z plošiny je rozhled na Dubsko, Středohoří, Českolipsko i Lužické hory. Z Dubé sem vede žlutá turistická značka a do osady se dá i vyjet autem silničkou z Rozprechtic.
M.C., 15.10. 2008

historie

Název vsi je odvozen od křestního jména Dražej. První zmínka o Dražejově je z roku 1402, kdy patřila Jindřichu Hlaváči z Dubé. Od roku 1545 je doloženo vlastnictví Smiřických, kterým patřila i nedaleká Houska. Z roku 1551 pochází zmínka o Havlu Kamberovi z Dražejova. V roce 1832 ves zcela lehla popelem. Vede nových statků se často zachovaly starší komory a sklepy tesané do pískovce. V roce 1910 zde žilo 95 obyvatel (93 z nich německé

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)