Hrad a zámek Weesenstein postupně od 13. do 18. století zaujal celou plochu návrší ve smyčce říčky Mohelnice (Müglitz) v saském podhůří Krušných hor, asi 15 km od českých hranic. Poprvé se připomíná roku 1318, mnohokrát přestavěn a rozšířen.
Celkový pohled
Weesenstein je součástí obce Müglitztal. Silniční spojení z dálnice A17 (hranice ČR/SRN - Dresden) na křižovatce (Ausfahrt) 6, po silnici S 178A do údolí Mohelnice (Müglitz) a dále po S178 směr Glashütte asi 1,5 km k parkovišti pod zámkem.
Nejbližší železniční zastávka Weesenstein na trati Heidenau - Altenberg asi 0,5 km od zámku severně, příjemná cesta pro pěší i cyklisty. V Heidenau přestup na linku S1 drážďanské železniční rychlodráhy, v Bad Schandau přestup na mezinárodní osobní vlaky do/z Děčína.
V obci i na zámku řada možností příjemného občerstvení všeho druhu, obzvlášť lze doporučit zámecký pivovar (Schlossbrauerei) na posledním nádvoří zámku. Areál lze navštívit zdarma, vstupné se platí jen za vstup na prohlídkovou trasu (samostatně).

Zámek Weesenstein
    První zmínka o tehdejším hradě Weesensteinu pochází z roku 1318. Tehdy patřil purkrabím z Donína (Dohna), kteří ovládali jménem císaře malé nárazníkové území mezi Čechami a Míšní. Tamní markrabě využil zmatků v Říši počátkem 15. století a purkrabství se zmocnil. Weesenstein vzápětí udělil v léno rytířům z Bünau, kteří zde měli hlavní rodové sídlo až do roku 1772. Za tu dobu se zde vystřídalo několik rodových větví a především došlo k mnoha

Ivan Grisa, dle webových stránek zámku Weesenstein a knihy Rytíři z Bünau v Čechách a v Sasku, 17.10. 2008
    hrad přestavěný na zámek
    Německo