Hrady.cz
Děkanský, původně gotický kostel ze 14. století, zmiňován r. 1382 jako farní. Renesanční věž byla přistavěna r. 1541. V 17. století zbořen. Roku 1700 začala výstavba nového kostela, r. 1705 byla ještě ne zcela dokončená nová stavba vysvěcena.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 09/2009
Graficke pismenko Děkanský, původně gotický, kostel ze 14. století, poprvé zmiňován r. 1382 jako farní . Renesanční věž byla přistavěna 1541, připomíná to letopočet nad vchodem a znak Jana III. z Hazmburka. Roku v letech 1624 a 1661 kostel postih požár. Obnovu kostela iniciovala hraběnka Ludmila Šternberková. Najala italského stavitele řečeného Dominik, ten však práci nedokončil a utekl z Čech. Kostel byl v takovém stavu, že musel být zbořen. Roku 1700 začala výstavba nového kostela , byla při tom použita část základního zdiva staršího kostela. Roku 1705 byla ještě ne zcela dokončená nová stavba vysvěcena. Roku 1727 byla zvýšena věž, roku 1745 byla upravena okna. Při ...
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech 2. Praha, nakladatelství ČSAV Academia, 1978), 13.10. 2008