Barokní sloup Panny Marie byl postaven v roce 1709, zdobí jej sochy Panny Marie, Krista, sv. Josefa, sv. Anny a sv. Rocha, ochranitele před morem.
pohled od jihozápadu
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Libochovice leží na břehu Ohře v Ústeckém kraji. Město je snadno dostupné z mnoha směrů – z Loun, Lovosic, Litoměřic či Roudnice nad Labem. Z dálnice D8 je nejlepší použít sjezd 35 ve směru na Budyni nad Ohří. Nejznámější místní památkou je zámek s rozlehlým zámeckým parkem. Kromě toho se však město může pochlubit řadou dalších drobnějších památek – světských i sakrálních. Výraznou stopu v Libochovicích zanechala i kdysi početná židovská komunita. Město je rovněž vhodným východištěm na hrad Hazmburk.
M.C., 12.10. 2008

historie

Sloup Panny Marie tvoří pohledovou dominantu západního konce hlavního libochovického náměstí – Náměstí 5. května. Barokní sloup byl postaven v roce 1709 nákladem Anny Tayzíkové z Libochovic. Zdobí jej několik soch – centrální socha Panny Marie, sochy sv. Josefa, sv. Anny, Krista a sv. Rocha, ochranitele před morem. R. 1864 byl sloup obnoven a doplněn balustrádou. Další rekonstrukci provedl v roce 1968 Miroslav Zentner. Roku 1997 byla