Funkcionalistická stavba postavena v letech 1935–36 podle projektu architekta Otto Eislera. Jediná dochovaná brněnská synagoga, dodnes slouží k bohoslužbám.
synagoga z ulice Skořepka
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Nová ortodoxní synagoga v ulici Skořepka č. 13 leží v oblasti bývalého předměstí Křenová, jihovýchodně od centra Brna. Jedná se o jedinou dochovanou brněnskou synagogu, dodnes sloužící k bohoslužbám. Funkcionalistická stavba byla postavena v letech 1935–36 podle projektu architekta Otto Eislera.
Milan Caha (zdroj: Jiří Fiedler: Židovské památky v Čechách a na Moravě, Sefer, 1992), 11.10. 2008

historie

Nejstarší – středověká – synagoga stála v středověkém ghettu v dolní části dnešní Masarykovy ulice. Po roce 1453 byla přeměněna na křesťanský kostel a v 16. století byla zbořena. V roce 1747 byl na tomto pozemku postaven dům s nápisem připomínajícím synagogu. Velká synagoga byla v oblasti Křenové postavena v letech 1853–55. Stávala na nároží ulic Spálené a Přízovy a byla vypálena 16. 3. 1939 nacisty. Parcela kde stávala je dodnes nezastavěná.

Židé žili na území Brna pravděpodobně už od 12. století. Po roce 1345 se židovská komunita rozrostla o uprchlíky z Německa. Středověká židovská čtvrť byla v oblasti vymezené bývalým hotelem Padowetz, Zelným trhem, Masarykovou ulicí a Orlí ulicí. V místě bistra Padowetz stávala Židovská brána. V roce 1365 je zde doloženo 30 domů a nejméně 600 obyvatel. Středověký hřbitov ležel v prostoru dnešního hlavního nádraží. Po roce 1453 byl zlikvidován. V