Kostel Narození sv. Jana Křtitele z let 1751–1761. Autorem je Otto Gabriel Juschka. Interiér kostela je slohově jednotný – fresky jsou od Jana Václava Spitzera, oltářní obrazy a sochařská výzdoba je připisována dílně Františka Ignáce Platzera.
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Kostel Narození sv. Jana Křtitele byl nově vystavěn na místě románského a později gotického kostela sv. Jana Křtitele. Vystavěn byl v letech 1751–1761. Za jeho autora je považován Otto Gabriel Juschka, „ Dom Capitular Baumaister“, stavitel Metropolitní kapituly, která chrám nechala vystavět. Architektura kostela je pozdně barokní. Interiér kostela je slohově jednotný – fresky jsou dílem Jana Václava Spitzera, na hlavním oltáři je obraz Kristova křtu od Ignáce Viktorina Raaba, boční oltářní obrazy a sochařská výzdoba bývá připisována dílně Františka Ignáce Platzera. Na rekonstrukci a dostavbě kostela se v roce 1908 podílel architekt Josef Fanta. Hřbitovní zeď kolem kostela z 18. století je doplněna 14 kaplemi Křížové cesty. Hřbitov byl zrušen v r. 1882.

Kladno  (KL)