Výklenková kaplička sv. Prokopa z 1. poloviny 18. století, při staré cestě, tvořící spojnici Sázavského kláštera s Prahou. V kapličce býval obraz sv. Prokopa malovaný na dřevě, kopie zázračného obrazu z roku 1638.
kaplička od jihozápadu
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Kaplička stojí při starodávné cestě, používané při kontaktu se Sázavským klášterem. I dnes je cesta pohodlně schůdná a je značena červenou turistickou značkou. V bezprostřední blízkosti kapličky cesta protíná val neolitického hradiště, po dalších cca 400 metrech jsou nepatrné zbytky dalšího, velmi malého hradiště. Z hrany svahu v blízkosti kapličky jsou hezké výhledy na údolí Sázavy.
M.C., 8.10. 2008

historie

Výklenková kaplička sv. Prokopa byla postavena v 1. polovině 18. století, pravděpodobně na místě starší obdobné drobné sakrální stavby. Kaplička stojí při staré cestě, tvořící až do 19. století jedinou přímou spojnici Sázavského kláštera s Prahou. Po této cestě byly mimo jiné v roce 1588 převáženy ostatky sv. Prokopa do Prahy. V kapličce býval obraz sv. Prokopa malovaný na dřevě, kopie údajně zázračného obrazu z roku 1638, který je uložen v

M.C. (dle textu u kapličky), 8.10. 2008