Filiální katolický kostel postavený r. 1939 v tehdy samostatné obci za výrazného přispění podnikatele Georga Schichta, který vlastnil palácovou vilu v přilehlé části Ústí n. Labem. Od r. 1968 chátral bez využití, opraven r. 1992. Jde o jednolodní tradicionalistickou stavbu s gotizujícími prvky.
Kostel sv. Josefa Vaňov
© Jiří Špaček, 04/2016
Graficke pismenko Vaňov, dříve též německy Wannow, je prvně doložen r. 1293. Tvoří nejjižnější část statutárního města Ústí nad Labem na levém břehu řeky, k němuž patří od r. 1980. Prochází tudy hlavní příjezdová komunikace od Prahy I/30. Spojení s centrem obstarává autobusová linka místní MHD, nejbližší železniční stanice je Ústí n. Labem-hlavní nádraží asi 4 km severně, protože zastávka Vaňov na trati 090 byla zrušena již před několika desítkami let. Prochází tudy několik turistických značek, rozcestník se nachází u restaurace Kotva.
Kostel sv. Josefa stojí v jižní části Vaňova těsně u silně frekvantované silnice.

popis

Obdélný jednolodní kostel s odsazeným mělkým čtyřbokým presbytářem na severní straně, hranolovou věží v ose jižního průčelí a otevřenou předsíní u jejího východního boku byl postaven r. 1939 na místě starší kaple. Stojí na stísněném pozemku mezi železniční tratí a silně frekventovanou silnicí I/30, spojující Ústí nad Labem a Lovosice. Tato poloha podmínila orientaci kostela k severu. Je to prostá cihlová, omítaná a plochostropá stavba s