Moje místa 0
Nejníže položený kostel v českých zemích byl postaven roku 1786 pro potřeby původně dřevařské a plavecké obce, vzniklé koncem 15. století. Několikrát poškozen povodní, naposledy roku 2002. Obnoven, slouží potřebám převážně vietnamské komunity.
Západní průčelí
Graficke pismenko Hřensko je nejníže položenou obcí České republiky (hladina Labe na hranici se SRN 112 m nad mořem), položenou v úzkém kaňonu říčky Kamenice nad jejím ústím do Labe. Přístup sem z Děčína po silnici I/62 (dále na hraniční přechod Hřensko - Schmilka) a po silnicích III. třídy od Janova a Vysoké Lípy. Autobusové spojení z Děčína funguje zejména v letní sezóně, přes zimu o víkendech čtyři páry spojů. Vlakem lze dojet do stanice Schoena na protějším německém břehu (přeshraniční osobní vlaky z Děčína) a přívozem. Z obce vychází několik turistických značek do Českého Švýcarska. Hlavním současným "tahákem" je řada vietnamských obchodů s širokou škálou nesmyslů.
Kostel je otevřen při bohoslužbách, které se konají každý první den v měsíci od 19.30.

popis

Nevelký jednolodní pozdně barokní kostel s bedněnou věží v ose západního průčelí. Mírně odsazený presbytář orientovaný k východu, za ním sakristie s dřevěnou nástavbou (zvonice?). Vnější fasády s mělkou štukovou výzdobou, interiér klenutý, se štukovými pilastry a kladím. Hlavní oltář z roku 1710 (zřejmě přenesen z některého zrušeného kostela), ostatní vybavení z 19. století. Před kostelem socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1756.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 4.10. 2008