Zbytky tvrze z roku 1279 v majetku snad Hechtů z Rosic. Po rozboření Hynkem z Valdštejna r. 1408 uváděna jako pustá.
Zachovalo se okrouhlé tvrziště o průměru asi 50m a zbytky zdiva a vodní příkop. Na tomto místečku se pořádají kulturní akce.
28.5. 2002

historie

Zbytky tvrze, která se poprvé připomíná r. 1279. Od roku 1386 pak majetkem Hechtů z Rosic. Po rozboření Hynkem z Vladštejna r. 1408 uváděna jako pustá.
    28.5. 2002
    Prvá zmínka o vsi Štěměchách se objevuje v listině z r. 1279, v níž se mezi svědky jmenuje Cuzkraj ze Štěměch. První zpráva o tvrzi sice pochází až z r. 1378, ale vznikla asi dříve jako sídlo vladyků ze Stěměch. Ve zmíněném roce ji Jan Tluksa postoupil Hechtu z Rosic. Hechtové z Rosic vlastnili zboží až do poloviny 15. století. Před r. 1409 Hynek z Valdštejna tvrz pobořil, za což jej Vznata Hecht z Rosic pohnal před soud; ještě za Hechta byla

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.4. 2004

Třebíč  (TR)