Původně raně gotický farní kostel obce v Polabské nížině. Poprvé doložen 1358, přestavěn v první polovině 16. století (klenba lodi, západní portál, cimbuří věže, severní předsíň), další úpravy v 17.–19. století. Pozoruhodný průchozí hřbitov.
Kostel od jihu
Graficke pismenko Staré Ždánice se nacházejí asi 3,5 km západně od levého břehu Labe jižně od Hradce Králové. Příjezd od silnice II/333 od křižovatky v Podůlšanech, parkování je možné severně od kostela u restaurace (netestována). Nejbližší železniční zastávka Čeperka na trati Pardubice - Hradec Králové leží asi 2 km východně, obcí projíždí několik autobusových linek. Přes obec prochází cyklostezka 4040.

popis

Kostel s obdélnou lodí, odsazeným orientovaným presbytářem obdobného tvaru a výraznou hranolovou věží v severním koutě mezi nimi. Starší presbytář zaklenut kolem roku 1330 křížovou klenbou, tehdy připojena i loď a valeně klenutá sakristie. Věž nadstavena po roce 1350, vrcholový jehlanec a cimbuří z počátku 16. století, nejpozději tehdy sklenuta loď třemi poli hřebínkové křížové klenby. Severní předsíň se stupňovitým štítem. Vnitřní zařízení

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3 a D. Líbal, Katalog gotické architektury..., 4.10. 2008