hrobka rodu Bellegarde

Velké Heraltice
Hrobka hraběcího rodu Bellegarde v podobě menší kolonády při ohradní zdi areálu hřbitova s kostelem. Postavena koncem 19. stol. Bellegardeové získali panství Velké Heraldice sňatkem a vlastnili je v l. 1899-1945.
hrobka rodu Bellegarde na hřbitově ve Velkých Heralticích

Historie rodu Bellegarde ve Velkých Heralticích

Graficke pismenko Hraběcí rod Bellegarde odvozuje svůj původ ze Savojska a jeho prvního příslušníka, jistého Noyela de Bellegarde. Prvním z rodu, kdo dostal český inkolát, byl Franz von Bellegarde, říšský hrabě, v roce 1741 od císařovny Marie Terezie. Franz (František) zastával úřad ministra války. Bellegardové byli rozděleni na větev štýrskou a slezsko-rakouskou. Právě druhá větev se díky sňatku usadila ve Velkých Heralticích. Dcera Vilmy hraběnky Kinské Rudolfina Karolina, majitelka panství od roku 1859, byla provdána za Františka Alexandra Heinricha Ernsta von Bellegarde (1833 – 1912). František Alexandr byl nositelem maltézského řádu. Jedinou majitelkou však i po svatbě ...
Jan P. Štěpánek dle více zdrojů, 4.10. 2008

popis

Bellegardové měli dělený rodový znak. V horní polovině byl na zlatém poli umístěn říšský orel. Dolní polovinu tvořil na modrém poli zlatý, dolů obrácený plamenný oblouk s pěti dolů šlehajícími plameny. V klenotu měl rod vzlétající stříbrnou orlici s palmovou ratolestí na koruně helmice. Přikrývadla modré a zlaté barvy.
    Popis hrobky
    Bellegardeové si vybudovali v sousedství velkoheraltického kostela Neposkvrněného početí Panny Marie v areálu hřbitova při ohradní zdi svou rodovou hrobku. Stalo se tak patrně někdy v poslední třetině 19. století. Hrobka má podobu jednostranné kolonády o pětici oblouků na sloupech s dórskou hlavicí. Kryje jí prostá stanová střecha. V ose stavby je umístěn štít s aliančním erbem Bellegardeů. Na zadní stěně hrobky jsou štukem vyznačeny půlkruhově