Hrady.cz
MPR Hradec Králové zahrnuje obvod středověkého města vysazeného na ploše někdejšího hradiště kolem roku 1225. Od konce 13. století nejvýznamnější věnné město českých královen. O 400 let později jedna ze zemských pevností, po jejím zrušení rychlý rozvoj.
Graficke pismenko Městská památková reservace Hradec Králové zahrnuje historické centrum města. Příjezd osobním automobilem několika silnicemi I. třídy, následně možnost odbočení z místního okruhu podle směru příjezdu. V širším centru parkování zpoplatněno. Vlakové i autobusové nádraží asi 1 km západně, lze použít trolejbusových nebo autobusových linek zdejší MHD.

Městská památková reservace Hradec Králové
    Na výšině nad soutokem Labe a Orlice je osídlení doloženo již v předslovanské době. Od 9. století hradiště, po sjednocení Čech pod vládou Přemyslovců (995) jedno z center jejich správy. Před rokem 1091 vznikl knížecí hrad v severní části výšiny. Kolem roku 1225 vysazeno na jeho předhradí jedno z nejstarších královských měst v zemi, které nejpozději od konce století patřilo k věnným městům královen (odtud přívlastek v názvu). V 15. století

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., svazek 2, 4.10. 2008