zámek Šumbark

Havířov - Šumbark
Zámek vznikl po r. 1686 přestavbou starší tvrze, kterou provedl Jan Rymultovský z Kornic. Po požáru r. 1823 byl zámek přestavěn, sloužil jako byty pro úřednictvo a začal chátrat. Roku 1997 došlo k rekonstrukci a 10.1.1998 byl otevřen veřejnosti jako hotel s restaurací, je zde také obřadní síň.
Graficke pismenko Tvrz v městečku Šumbarku, dnes pohlcen Havířovem, který nebyl vysazen na zeleném drnu jak se všeobecně tvrdí, existovala snad již v 15. století, ale doložena je až k roku 1588. Na jejím místě byl pravděpodobně za Jana Rymultovského z Rymultovic v 80. letech 17. století vybudován barokní zámek, jehož jádro se patrně dochovalo v klasicistní novostavbě z doby kolem r. 1800. Posledními majiteli byli Mattencloitové a Jan Santorius. Okrasná barokní zahrada byla počátkem 19. století přeměněna na anglický park (dochován na omezené ploše). Budova zámku je jako mnoho podobných v okolí obdélným objektem s mansardovou střechou a dodatečně ...
Města a městečka ( K.Kuča), jps7, 19.8. 2004

Historie zámku na Šumbarku
    Podle tradice stávalo původně v obci Šumbarku nedaleko říčky Lučiny, v místech, kde se později říkávalo „Vlčí jáma“, nějaké opevnění nebo obranný val, možná již z doby založení obce. Nová zděná, nebo převážně zděná budova zemanské tvrze byla postavena zřejmě již v 15.stol, ale písemně doložena je až roku 1588. Z roku 1438 pochází první zmínka o Šumbarku, kdy se připomíná jakýsi Zbyněk ze Šumbarku. To, že se jeho nejstarší známí držitelé podle

Jan Rolenc podle: Haviřov, kniha k 40. výročí založení města, 27.12. 2004