Renesanční tvrz vzniklá jako součást panského dvora kolem roku 1598. Jako občasné vrchnostenské sídlo sloužila do roku 1628, poté sídlo správy statku. Po pozemkové reformě byty, několik utilitárních úprav. Dnes rozdělena na dva domy.
Graficke pismenko Těchlovice se nacházejí na pravém břehu Labe, asi 8 km jižně od Děčína. Přístup umožňuje polabská silnice II/261, nutno odbočit přes železniční trať, parkování možné přímo u tvrze. Z Děčína je obec dostupná částí spojů linky 9 místní MHD, železniční zastávka Těchlovice na trati 073 Ústí n. L. Střekov - Děčín se nachází asi 1 km severně od centra obce.
Z Těchlovic vychází náročná, ale velmi zajímavá červená turistická značka na vrchol Bukové hory.

Tvrz v Těchlovicích
    Nejstarším panským sídlem v Těchlovicích u Děčína byla tvrz, postavená místním rytířským rodem někdy ve 14. století (1363 se připomíná Petr z Těchlovic). Počátkem 15. století se majitelé přestěhovali na nový hrad Vrabinec, po roce 1413 prodali celé panství děčínským Vartenberkům, tvrz zřejmě nepřežila husitské a vartenbersko-lužické války v první polovině 15. století. Od roku 1579 připadly Těchlovice Hendrychovi z Bünau, který si zde kolem roku

Ivan Grisa, dle Encyklopedie českých tvrzí, 3. díl, 3.10. 2008

popis

Z tvrze se zachovaly části severního a východního křídla, zbavené většiny architektonických detailů, na severu i původního krovu. Nejviditelnějším pozůstatkem původního vzhledu je tesaný erb pánů z Bünau s letopočtem 1605 a hlavou panny nad průjezdem v severním křídle, zaklenutým hřebínkovými klenbami. Na dvorní straně se zachovaly krakorce někdejší pavlače.