Barokní mariánský sloup z konce 17. století. Jako dřík sloupu byl použit románský sloup z červeného pískovce, dříve součást nedalekého kostela sv. Prokopa.
© Milan Caha 04/2008
Sloup stojí na návsi cca 60 m severovýchodně od kostela sv. Prokopa. Až k němu lze dojet autem a zaparkovat jej na návsi.
29.9. 2008

historie

Barokní mariánský sloup stojí na návsi v Záboří od konce 17. století. Podstavec je ale datován až do počátku druhé třetiny století následujícího, je na něm letopočet 1739. Vlastní sloup z červeného pískovce je románský, pochází z nedalekého kostela sv. Prokopa. Fragmenty obdobného sloupu lze dnes vidět před kostelním vchodem. Tato drobná památka je ve velmi dobrém stavu, na počátku 21. století byla pečlivě restaurována.