Kostel Nanebevzetí Panny Marie je dominantní stavbou lázeňské obce Slatinice. Postaven byl v 18. století na mírném návrší pod vrcholem Malého Kosíře.
Slatinice - kostel Nanebevzetí Panny Marie
Pohled na kostel z centra obce, kde leží hlavní lázeňský komplex.
Graficke pismenko Lázně Slatinice leží pod masívem Velkého Kosíře. V okolí se nachází mnoho turisticky zajímavých míst – např. Černá věž v Drahanovicích, zámky v Náměšti na Hané, zámek a hasičské muzeum v Čechách pod Kosířem, nedaleká Olomouc, či Prostějov.
Ivo Rozehnal, 28.9. 2008

historie

Barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Slatinicích byl postaven v letech 1769–72 Janem Freiwaldem z Prostějova na oválném půdorysu. Stojí na místě staršího svatostánku, písemně zníněného roku 1720. V kostele jsou varhany z roku 1773, cenné nástropní fresky od Jana Pillze, ve věži se nachází tři zvony. Do roku 1878 byl kolem kostela hřbitov. Ten ohraničuje zídka se čtrnácti zastaveními křížové cesty, dnes v žalostném stavu. Při severní

Ivo Rozehnal - podle /slatinice.webzdarma.cz/, 28.9. 2008