Gotický kostel s chórovou věží, postaven kolem roku 1300 cisterciáckým klášterem v Sedlci. Přes pozdější úpravy si vzácně uchoval středověkou dispozici.
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Kostel byl postaven kolem roku 1300 cisterciáckým klášterem v Sedlci, jako pravděpodobné datum založení je uváděn rok 1307. Upraven byl v baroku v roce 1680 a dále byl opraven v roce 1892. Přes pozdější úpravy si zachoval charakter původní středověké stavby.

popis

Velmi masivní gotický kostel bez výrazných ozdob, jednolodní obdélná stavba. Nejvýraznějším prvkem kostela je velmi mohutná hranolová věž nad presbytářem na východní straně, která měla obranný charakter. Věž je proražena střílnovými okénky a zakončena je břidlicovou jehlanovou střechou. Čtvercový presbytář je zaklenut masivní křížovou klenbou. Hlavní oltář je raně barokní z poloviny 17. století. Na něm jsou 2 obrazy Zasnoubení sv. Kateřiny a