Luhačovická přehrada

Pozlovická přehrada
Luhačovická přehrada u obce Pozlovice, patří k nejstarším vodním dílům u nás. Je známá díky zdejším rybářským závodům, nedalekými lázněmi a krásnou přírodou v okolí.
© Ivo Rozehnal, 09/2008
Graficke pismenko Vodní nádrž Luhačovice leží asi 2 km severně nad lázeňským městem u obce Pozlovice. Je turisticky vyhledávanou lokalitou. V místě je možnost kempování a rybolovu, nepřeberné množství ubytování a sportovního vyžití.
Ivo Rozehnal, 26.9. 2008

historie

Vodní nádrž Luhačovice byla postavena za účelem ochrany před povodněmi na říčce Šťávnici. Se stavbou bylo započato v létě roku 1912. Dokončena byla díky válečným událostem až roku 1930. Patří tedy k nejstarším v republice. Technické parametry nádrže – hráz je sypaná a vysoká 17 m, v koruně 230 m, šířka 6 m. Regulaci vod provádí šoupátková věž. Povodňový přepad má kaskádový charakter, objem nádrže je 2 miliony m3 a rozloha přehrady činí 45,5

vodní plocha
    přehrada