První piaristická kolej v rakouské monarchii byla založena r. 1631 kardinálem Františkem z Dietrichštejna na místě staršího špitálu. Kostel přistavěn r. 1640. Klášter zrušen r. 1950. Vzácné fresky F. A. Maulbertscheho a sochy od W. Trägera.
kostel sv. Jana Křtitele ze svahů Svatého kopečku
© Jan P. Štěpánek 07/2008
Graficke pismenko Bývalá klášterní kolej piaristů s kostelem sv. Jana Křtitele na jižním okraji historického centra jihomoravského Mikulova. Areál kolem dvou nádvoří se nachází při jižní straně Komenského ulice. Kolej je zajímavá skutečností, že byla prvním podobným piaristickým zařízením v rakouské monarchii.

historie

Klášterní kolej piaristů v Mikulově byla vystavěna jako nejstarší svého druhu nejen na Moravě, ale celé rakouské monarchii. Stejně jako ostatní významné církevní stavby ve městě, i tento klášter byl založen v roce 1631 z iniciativy kardinála Františka z Dietrichštejna. Piaristy do Mikulova kardinál povolal až z Říma. Areál byl postaven na místě staršího městského špitálu. Klášterní kostel sv. Jana Křtitele byl vystavěn až v r. 1640 A. Ernou či