Původně románský kostel z počátku 13. století prošel během staletí mnoha přestavbami, které mu daly dnešní podobu. Z původního vzhledu se dochovala zejména sdružená zvonová okna horní části věže. Jižně od kostela stojí mohutná barokní fara.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 07/2010
Čestice leží na silnici II/170, která spoluvytváří hlavní komunikaci od Strakonic (a silnice I/4) do oblasti Stach a Zadova. Díky tomu mají i o víkendech autobusové spojení. Parkování je možné na návsi nebo přímo u kostela, který stojí nad ním. Kromě potravy duchovní, kterou poskytnou zdejší památky, je možno napojit i tělo v restauraci Lidový dům. Nenechte se odradit socialistickým umakartem, poskytované služby jsou na velmi slušné úrovni.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 9.45.

Kostel Stětí svatého Jana Křtitele v Česticích
    Čestice jsou písemně poprvé doloženy roku 1243 jako sídlo Přechů z Čestic. Tehdy už zřejmě stál dnešní kostel, jehož nejstarší části datují dochované články do počátku 13. století. Přibližně o 100 let později nahradil původní apsidu gotický presbytář, doplněný ještě ve 14. století o sakristii. Současnou podobu ovlivnily zásadně úpravy v 19. století: nová fasáda, předsíňka a oratoř nad sakristií z let 1819–20 a klenba hlavní lodi z let 1843–44.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977 a D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unirornis 2001, 15.7. 2010