Nejstarší české horní město v Krušných horách vzniklo u původně povrchového naleziště cínu. Poprvé je písemně doloženo k roku 1305. Několikrát vážně poškozeno válkami a požáry. MPZ chrání solitéry (hrad, kostely) i celkovou hmotovou skladbu městečka.
Východní fronta "náměstí" s radnicí a průhledem na Milešovku
Graficke pismenko Historická Krupka se nachází v severozápadní části dnešního města, jehož centrum leží v Bohosudově. Přístup autem ze silnice II/253 (Přestanov - Dubí) odbočením vzhůru na křižovatce u školy. Parkování možné zejména na "náměstí" před museem (zdarma).
Autobusové zastávky Krupka škola a Krupka muzeum obsluhují linky z Teplic do Vrchoslavi a Fojtovic přibližně každou hodinu. Nejbližší funkční železniční stanice je Bohosudov na trati 130 Ústí n. L. - Chomutov, asi 2,5 km jihovýchodně a výrazně níž.

Městská památková zóna Krupka
    Horní osada Krupka je poprvé písemně doložena roku 1305. Vznikla zřejmě v polovině 13. století u povrchových nalezišť cínové rudy v ústí hlubokých a úzkých údolí dvou krátkých potoků do Podkrušnohorské pánve. K roku 1330 je doložen status městečka podle saského práva, před rokem 1446 se Krupka stala městem. Extrémní poloha města předurčila jeho urbanistické řešení: ostroh mezi oběma údolími zaujal hrad, v širším z nich se rozvinula dlouhá

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., díl 4, 25.9. 2008

Teplice  (TP)