Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Střeliště
Hrady.cz
Zaniklý hrad. Doba zal. hradu neznámá; nezbytný archeol. výzkum. Hrad zanikl někdy v 15. stol. Zmiň. až r. 1579 při koupi Hynkem Brtnickým z Valdštejna již jako „pusté hradisko“. Pravd. šlo o soukr. sídlo patřící k Radonínu či jiné nedal. osadě.
Střeliště
jihovýchodní část příkopu
Graficke pismenko V lese Království východně od vsi Radonína jsou na srázném návrší dosud zachovány nepatrné zbytky zdí, valů a příkopů hradu Střeliště. Hrad byl patrně středem správního obvodu, který náležel podle listiny papeže Řehoře IX. z r. 1231 spolu s jinými obvody jako věno královně Konstancii, druhé man želce Přemysla Otakara I. Později se stal součástí nadání přibyslavického kostela. V 1. 1330— 1343 (podle J. Šebánka) je obdržela jako prebendu brněnská kapitula u Sv. Petra. Brněnský probošt Stanislav Pavlovský z Pavlovic a kapitula prodali pak zboží pro jeho odlehlost a spory o ně se sousední Šlechtou v r. 1577 Brtnickým z Valdštejna. Tehdy bylo Střeliště už dávno pustým hradiskem; hrad zanikl v druhé polovině 15. století za česko-uherských válek.
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.4. 2004