Kapucínský klášter založený v r. 1611 kardinálem Františkem z Dietrichštejna. Tvořil společný areál s loretánskou Svatou chýší a kostelem sv. Anny – dnešní Dietrichštejnskou hrobkou. Zanikl spolu se Svatou chýší po požáru v r. 1784.
pohled na historický dům ve Vrchlického ulici, možná pozůstatek zaniklého kapucínského kláštera
© Jan P. Štěpánek 07/2008
Graficke pismenko Zaniklý komplex kapucínského kláštera, který pro kapucíny, kteří přišli do Mikulova nechal vystavět na počátku 17. století kardinál František z Dietrichštejna. Areál se nacházel v severovýchodním sousedství dnešní Dietrichštejnské hrobky, ve Vrchlického ulici.

historie

Kapucínský klášter založil kardinál František z Dietrichštejna – Castelcornu v roce 1611. Nedlouho poté zahájil v těsném sousedství stavbu loretánské Svaté chýše, jejíž správou byli kapucíni pověřeni. V letech 1640-56 byl vystavěn loretánský kostel sv. Anny s ambitem, oratořemi nad ním a několika kaplemi. V roce 1784 celý areál vyhořel. Klášter již nebyl obnoven a zanikla i Svatá chýše.