Kostel vznikal postupně mezi lety 1477 a 1606. Představuje přechod od pozdní gotiky ke goticko-renesančnímu stylu sakrálních památek v českém, zejména protestantském prostředí. Interiér je zaplněn plastikami ve stylu saské renesance.
Graficke pismenko Kostel stojí v horní části Svádova. Od silnice II/261 je nutno odbočit přes železniční přejezd u barokní fary. Parkovat lze na návsi u bývalé hasičské zbrojnice, kde se nachází i zastávka linky 13 ústecké MHD Svádov obec. Železniční zastávka Svádov na trati 073 Ústí n. L. Střekov - Děčín leží asi 500 m severozápadně od kostela (v mapě atlas.cz zakreslena zcela mimo realitu).

Kostel svatého Jakuba Většího ve Svádově
    Nejstarší částí stavby je presbytář, postavený roku 1477 za Anny z Vartenberka. Zajímavostí je svorník klenby s erbem zřejmě Berků z Dubé (zkřížené ostrve). Výstavba kostela byla zřejmě dlouhodobě přerušena. Loď, věž a sakristie byly dostavěny až roku 1606. Přesto se uvnitř nacházejí figurální náhrobky z několika předcházejících desetiletí. Kostel byl obklopen hřbitovem, ohrazeným zdí, prolomenou dvěma portály s renesančními branami. V jižním

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 22.9. 2008
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Kostel je jednolodní, s odsazeným presbytářem a šikmo k němu přisazenou hranolovou sakristií, v čele západního průčelí štíhlá hranolová věž. Loď i presbytář jsou zaklenuty síťovými klenbami se žebry, klenba sakristie je hvězdová. Pod sakristií se nachází krypta. Uvnitř kostela se nachází kamenný oltář s reliéfem Ukřižování, křtitelnice a řada figurálních náhrobků, všechny ve stylu saské renesance.