Raně barokní centrální kaple s hranolovým presbytářem z let 1672–7 západně od městyse u polní cesty do Chlumčan. Postavena nákladem Kateřiny Papanzoniové z Mirandoly, obnovená 1817, v současnosti pustá bez zařízení. Od silnice kryta mohutnými lipami.
Pohled od severovýchodu
Kaple stojí nad silnicí II/239, asi 200 m před vjezdem do Slavětína. Kolem vede polní cesta ke Chlumčanům. Zaparkovat lze na její odbočce od silnice.

Navštívení Panny Marie

popis

Osmiboká kaple s přisazeným hranolovým presbytářem. Vnější stěny člení jen štukové pilastry bez hlavic a hlavní římsa, loď má vysoko položená termální okna, presbytář jedno pravoúhlé. Střecha lodi je zvonovitá, završená špicí s makovicí, na hřebeni valbové střechy presbytáře nízký sanktusík s cibulovou bání. Loď kryta falešnou dřevěnou kopulí. Vnitřní zařízení bylo odvezeno.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 21.9. 2008