Původně gotický kostel sv. Václava z počátku 14. století postaven pravděpodobně stavebníkem do okruhu královského dvora. Pozdně empírově přestavěn v letech 1846–48, poté zasvěcen Božímu Tělu. V letech 1913–14 byly odkryty původní gotické detaily.
pohled z jihovýchodu
© Milan Caha 09/2008
Graficke pismenko Kostel Božího Těla vznikl původně jako gotický kostel zasvěcený sv. Václavu na počátku 14. století. První zmínka o něm, jako o kostele farním, pochází z roku 1350. Je pravděpodobné, že stavebník kostela patřil do okruhu královského dvora, v době jeho vzniku Křečhoř patřila postupně Janu Lucemburskému, Jindřichu z Lipé a Elišce Rejčce. Původní gotická stavba byla překryta pozdně empírovou přestavbou v letech 1846–48, po které byl kostel zasvěcen Božímu Tělu. Při opravách v letech 1913–14 byly odkryty dochované původní gotické detaily na exteriéru kostela (zazděná gotická okna), ale zejména velmi cenné kamenické detaily v interiéru.

popis

Jednoduchý jednolodní kostel má pravoúhlý presbytář a hranolovou věž nad západním průčelím. Z gotické stavby se zachovala část presbytáře, zdivo lodi s zazděnými gotickými okny a pravoúhlým zazděným portálem v jižní stěně. Západní průčelí s věží, půlkruhová oka a fasády jsou empírové. V interiéru presbytáře se dochovaly raně gotické sedile a sanktuarium. Zařízení kostela je pseudorenesanční, hlavní oltář s obrazem od K. Javůrka je z roku 1892.