Zlaté Slunce

Břežany I - Chocenice
Samota Zlaté Slunce postavená v 17. stol. při císařské silnici z Prahy do Vídně. V prvé polovině 18. století zde byl postaven zájezdní hostinec. Při bitvě u Kolína 18.6.1757 zde byla pozorovatelna pruského krále Fridricha II.
severní průčelí
© Milan Caha 09/2008
Graficke pismenko Samota Zlaté Slunce vznikla v 17. století při císařské silnici z Prahy do Vídně. V prvé polovině 18. století zde byl postaven zájezdní hostinec. Ten se stal brzo vyhlášeným a hojně navštěvovaným pohostinstvím. Významnou roli podle tradice sehrál hostinec při bitvě u Kolína. 18. června 1757, před srážkou pruských vojsk s rakouskými, které zaujaly postavení v místech hradiště Křečhoř, zde měli postavení pruští vojáci. Traduje se, že v poschodí hostince si zřídil pozorovatelnu sám král Fridrich II. a pobyl zde přibližně dvě hodiny. Po zrušení hostince barokní objekt chátral a dnes je v havarijním stavu.
Novodobá fungující restaurace Zlaté Slunce dnes stojí asi 100 m směrem ku Praze.

Kolín  (KO)