Moje místa 0
Soubor patrových štítových pozdně renesančních domů, vystavěných v r. 1625 kardinálem Františkem z Ditrichštejna pro místní kanovníky. Fasádu jednoho z domů pokrývají sgrafitová psaníčka.
pohled na Kanovnické domy od bývalé loretánské klenotnice
© Jan P. Štěpánek 07/2008
Graficke pismenko V těsném sousedství náměstí v Mikulově a známé Dietrichštejnské hrobky může návštěvník města spatřit cenný soubor pozdně renesančních štítových patrových domů vystavěných kardinálem Františkem z Dietrichštejna pro místní kanovníky.

historie

Historie souboru Kanovnických domů je úzce spjata s kardinálem Františkem z Dietrichštejna a jím založeným kostelem sv. Šebestiána na Svatém kopečku nad městem v r. 1623. Tím dal podnět ke vzniku mariánských poutí. Pro přicházivší poutníky nechal vystavět ve městě při jižní hradbě devět domů pro poutníky a pro kanovníky kapituly u sv. Václava nechal vystavět roku 1625 tři patrové domy, které přiléhaly ke kapucínskému klášteru. Naproti těmto

Jan P. Štěpánek s využitím K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000, 20.9. 2008

popis

Soubor patrových Kanovnických domů se nachází ve východním pokračování severní strany náměstí. Krajní dům nejblíže náměstí má fasádu zdobenou psaníčkovými sgrafity. Domy jsou krásnou ukázkou pozdně renesanční štítové architektury.