Objekt vystavěný na přelomu gotiky a renesance k nejasnému účelu. Buď se jednalo o panské sídlo, nahrazující výšinný hrad nad městem, nebo o budovu městského špitálu. Druhému účelu sloužil nejpozději od roku 1541. Dnes sídlo městské policie a správy lesů.
Pohled od východu

Salhausenovský dům v České Kamenici

Dům stojí asi 200 m západně od náměstí v Tyršově ulici (směr Janská). Parkovat lze u nedalekých uhelných skladů.

Důvod výstavby Salhausenovského domu není zcela známý. Mohlo se jednat o šlechtické sídlo na okraji poddanského městečka, mohlo jít od počátku o budovu městského špitálu. První možnost poněkud zpochybňuje poloha u řeky, druhou zase náročné provedení stavby. Ta začala zřejmě na počátku 20. let 16. století a je provedena v přechodném goticko-renesančním slohu. Městský špitál Nejsvětější Trojice byl nadán Hansem ze Salhausenu již roku 1521, není

Ivan Grisa, dle Kolektiv autorů: Česká Kamenice, 2002, 20.9. 2008

Děčín  (DC)