Jednolodní orientovaný kostel s věží nad presbytářem byl postaven v letech 1929–30. Jedná se o ukázku historisující meziválečné architektury, hojně zastoupené v někdejších německy mluvících oblastech Čech, Moravy a Slezska
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 09/2009
Kostel se nachází na rohu ulic 5. května a Žižkovy, asi 200 m severozápadně od mariánské kaple. Podél něj prochází modrá značka do Srbské Kamenice.

Evangelický kostel v České Kamenici
    Místní nevelká, ale vzhledem ke značnému podílu podnikatelů bohatá evangelická obec vytvořila roku 1902 spolek pro výstavbu kostela. Získala pozemky a roku 1912 nechala zpracovat projekt stavby F. Grusse z Kraslic. Realisaci zbrzdila I. světová válka a následná hospodářská krise. Výstavba začala roku 1929, skončila o rok později. Dodatečně byl kostel zařízen, mj. křišťálovou křtitelnicí (1931). Roku 1945 připadl Československé církvi

Ivan Grisa, dle Kolektiv autorů: Česká Kamenice, 2002, 20.9. 2008