Moje místa 0
Barokní poutní areál s velkou centrální kaplí, ambitem s kaplemi a zvonicí, vrchnostenským špitálem, bývalým hřbitovem a dalšími objekty na sever od historického jádra města. Zajímavý areál dokládající vliv dynamického baroka na místní stavební produkci.
poutní kaple Narození Panny Marie
Graficke pismenko Areál se nachází asi 150 m severně od náměstí, odkud k němu navádí plakát, vyvěšený nad Nerudovou ulicí. Příjezd od silnice I/13 směrem na Filipov a Kunratice, u evangelického kostela vpravo, možnosti parkování omezeny šířkou ulic. Od nádraží asi 600 m kolem kostela sv. Jakuba Většího a přes náměstí.
Kaple je sice přístupná (od dubna do září, mimo prázdniny středa – neděle, o prázdninách mimo pondělí), vzhledem k pokročilému věku jediného průvodce však ne zcela pravidelně. Informujte se na městském informačním středisku (kontakt na www.ceska-kamenice.cz).

Poutní areál s kaplí Narození Panny Marie v České Kamenici
    Poutní areál vznikl na základě kultu údajně zázračné mariánské sochy, která byla od roku 1680 umístěna v dřevěné kapli u cesty do Kunratic, v sousedství nového městského hřbitova, založeného za třicetileté války. Kaple přestala stačit návalům věřících a byla proto v letech 1736–9 nahrazena velikou kamennou centrální stavbou, kterou podle projektu Octavia Broggia postavil stavitel Jakub Schwarz. Kolem ní byl od 40. let 18. století budován

Ivan Grisa, dle Kolektiv autorů: Česká Kamenice, 2002, 20.9. 2008

popis

Poutní kaple Narození Panny Marie je postavena na prakticky kruhovém půdorysu. Přízemní ochoz se čtyřmi předsíněmi a čtyřmi kaplemi obklopuje loď, nesenou osmi pilíři a zaklenutou kopulí. Předsíně nad jižním a severním vstupem jsou rovněž patrové. Střechy ochozu jsou pultové, patrových předsíní sedlové, loď kryje kopule s vysokou lucernou. Vnitřní zařízení kaple včetně baldachýnového oltáře vychází důsledně z centrálního uspořádání kaple. Ambit