Původně předrománský kostel z 10. století. V polovině 12. stol. románsky přestavěn. Ve 13. stol. přistaven pravoúhlý presbytář a věž. V 80. letech 14. stol. přistavěna kaple, později změněna na sakristii. V r. 1721 barokně upravena věž a fasády.
pohled od jihozápadu
© Milan Caha 09/2008
Graficke pismenko Kostel v Žabobosech je považován za předrománský, dávaný do souvislosti se slavníkovským hradištěm, na jehož ploše stál. Původní kostelík byl postaven již po polovině 10. století v otonském stylu. Tuto doměnku podporuje dochovaný tordovaný sloup podpírající emporu. Na něm je štítek ozdobený symbolem sovy s otevřenýma očima, považovaný za znak císaře Oty III., na kterého se politicky orientovali Slavníkovci. Na místě původního kostelíka a s využitím staršího zdiva byl v polovině 12. století postaven dnešní románský kostel. V 70. letech 13. století byl k němu přistaven pravoúhlý presbytář, o něco později byla k západnímu průčelí přistavěna raně ...

popis

Jednolodní kostel s obdélníkovou lodí a pravoúhlým presbytářem. Na severní straně lodi je obdélníková akristie (původně kaple) a před západním průčelím stojí hranolová věž. Z románské stavby lze vidět kvádříkové zdivo v dolní polovině věže a severozápadní zdi lodi, půlkruhově uzavřený portál zdobený šroubovou páskou v jižní lodi a úzké románské půlkruhově uzavřené okénko druhotně zazděné ve zdi gotické sakristie. Klenba presbytáře vznikla kolem