Vysokostelská škola poprvé doložena roku 1363. Patřila k nejpřednějším českým městským školám (obdoba dnešních gymnasií). Dnešní budova z let 1594–6. Jako škola fungovala do počátku 30leté války, poté děkanství. Přestavěna 1698 a v pol. 18. století.
Vysokokostelská škola (děkanství) od jihu
© Ivan Grisa 03/2011
Graficke pismenko Vysokokostelská škola (od roku 1676 arciděkanství) stojí mezi Vlašským dvorem a kostelem svatého Jakuba ("vysoký kostel", odtud název školy). V současné době nepřístupná, přes ohradní zeď zahrady pohled na "kutnohorské Hradčany" – chrám sv. Barbory a jesuitskou kolej.

popis

V podstatě dvojkřídlý objekt na půdorysu "L" byl postaven v letech 1595–96 mistrem Antonínem a J. Vařilem. V letech 1596–99 vytvořil mistr Pavel z Prahy severní vstupní portál, v jehož edikule se nacházejí znaky města, primátora Kozla a rychtáře Vodňanského. Po zrušení utrakvistické městské školy a uklidnění poměrů po třicetileté válce sem bylo roku 1676 přemístěno arciděkanství. Roku 1698 budovu přestavěl G. B. Spinetti (z té doby dva západní

Ivan Grisa, dle Karel Kuča, Města a městečka..., svazek 3, 16.9. 2008