Špitální kostel sv. Bartoloměje zrušen roku 1787. O 101 let později byl zbořen s výjimkou věže a částí západního průčelí a nahrazen rozšířením budovy nemocnice z roku 1839. Dnes ústav sociálních služeb, věž zachována.
Věž od západu
Graficke pismenko Věž bývalého kostela svatého Bartoloměje stojí na Pirknerově (někdejším Bartolomějském) náměstí v severní části historického jádra města. V okolí několik sociálních ústavů.

Špitální kostel svatého Bartoloměje v Kutné Hoře
    Původní gotické bezvěžové dvojlodí vzniklo před rokem 1405. Počátkem 18. století byla u jeho západního průčelí dle projektu G. Spinetty postavena hranolová věž, v letech 1741–43 byl celý kostel zbarokisován. Po svém zrušení roku 1787 chátral, až byl roku 1888 zdemolován a nahrazen novou částí nemocnice, která roku 1839 nahradila původní špitál. Zachovala se věž, část západního průčelí a opěrák.
    Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., svazek 3, 14.9. 2008

zaniklý