Terénní pozůstatky menšího hradu založeného na přelomu 13. a 14. století patrně německým rodem Baruthů. Při provádění vykopávek paskovským nadučitelem Skácelem byl na Zapadlisku nalezen groš.
Pohled směrem k východu z čela jádra do hlavního příkopu
Graficke pismenko Západně od vsi Řepiště, na poměrně úzké (cca 250-300 m) zalesněné terase pravého břehu řeky Ostravice, nedaleko od cesty z Řepišť do Paskova, v místě zvaném Zapadlisko, se poblíže kóty 282,5 kousek od železniční stanice Paskov, nacházejí pozůstatky středověkého opevnění. To je situováno téměř na úpatí mírného svahu, avšak není do něj zaříznuto, nýbrž zaujímá jazykovitý výběžek, který je přirozeně členěn na vyšší vlastní protáhle hruškovité jádro a na níže položené (převýšení cca 5 m) "předhradí či podhradí", které je však situováno za hmotou jádra. Částečně je na JZ obehnáno příkopem 2,5-3,5 m širokým a valem délky zhruba 70 m o šířce 3,5-4 m. Je ...
jps7 a materiály Muzea Beskyd, 9.2. 2005

historie

Na přelomu 13. a 14. století byla ves Řepiště v držení německého rodu Baruthů. Ti si zde patrně vystavěli menší hrad. Zapadlisko se poprvé objevilo v literatuře u J. Vochaly, který uvedl ve známost jednak lokalitu samotnou, jednak seznámil veřejnost s nepublikovanými výsledky vykopávek paskovského nadučitele Skácela, který na Zapadlisku nalezl groš.