Vila starého olomouckého podnikatelského rodu byla postavena v l. 1905–6 u Michalského výpadu mezi stejnojmenným kostelem a bývalým konviktem. Drobné úpravy po I. světové válce. Po roce 1945 vila zpustla. V posledních letech včetně zahrady opravena.
uliční průčelí vily Primavesi
© Jan P. Štěpánek 05/2009
Graficke pismenko Vila stojí na jižním konci Universitní ulice. Přístup od Horního náměstí ulicemi Michalská a Na hradě, z parku u Mlýnské Moravy Michalským výpadem. Parkování v širokém okolí zpoplatněno, nejbližší tramvajová zastávka Náměstí Republiky (linky 2 a 4).

Vila Primavesi v Olomouci
    Původně italský podnikatelský rod působil v Olomouci několik staletí. V letech 1905–06 si nechal postavit novou vilu nad Michalským výpadem v postsecesním stylu. Projekt inspirovaný anglickými vilami zpracovali vídeňští architekti Franz von Krauss a Josef Toelk. Vnitřní výzdobu obstarali sochař Anton Hanak a malíř Gustav Klimt. Po první světové válce provedl drobné úpravy architekt Josef Hoffmann. Po druhé světové válce byla vila nevhodně

Ivan Grisa, dle Šumná města I (oddíl Olomouc zpracoval Martin Strakoš), 13.9. 2008